Keylor Navas är en framgångsrik fotbollsmålvakt som kommer ursprungligen från staden San Isidro de El General i Costa Rica. Keylor Navas framgångar, både i klubblag och i landslag, har gjort honom till en populär och folkkär spelare i hans hemland. Högst upp på Navas meritlista hittar vi tre segrar i Champions League och en kvartsfinal i VM 2014.

Denna duktiga målvakt som vi främst känner igen från den spanska ligan påbörjade sin karriär inom fotbollen i sitt hemland Costa Rica. Det första proffskontraktet han skrev på var för ett inhemskt lag, Deportivo Saprissa. Saprissa spelar sina hemmamatcher i San Jose på Estadio Ricardo Saprissa Ayma. Klubben har vunnit den ligan över 30 gånger vilket gör dem till ett av landets främsta fotbollsklubbar.

Första aktiva åren

I sin första proffsklubb, Saprissa, var han en startspelare i två år innan han tog steget vidare i karriären till den spanska klubben Albacete. När Navas varit i Albacete i omkring ett år så blev han utlånad till en annan spansk klubb, nämligen Levante. Till en början var Navas i Levante bara på lån men detta övergick sedan till en permanent övergång.

Det första tiden i Levante var svår för Navas och under sina två första säsonger hade han svårt att platsa i laget. Navas var ständigt andravalet bakom den dåvarande målvakten Gustavo Munúa. Det blev en knackig start i klubben för Navas men det kom att ändras, efter två säsonger klev Navas fram och blev förstamålvakt för klubben, en position han höll till övergången.

Real Madrid

Navas gjorde bra ifrån sig i Levante och en del övriga klubbar fick upp ögonen för honom. År 2014 stod det klart att Navas spelat färdigt i Levante och tog det stora steget över till en av Spaniens största klubblag i fotboll, Real Madrid. Keylor Navas har sedan denna övergången varit klubben trogen och är fortfarande en del av truppen.

Till en början fick Navas ofta sitta på bänken i skuggan av den dåvarande förstamålvakten i Real Madrid, Iker Casillas. När Casillas lämnade Real Madrid tog Navas över ansvaret som förstamålvakt. Real Madrid har flera gånger varit på väg att värva David De Gea från Manchester United men inte lyckats. Inför säsongen 2019 värvade laget den belgiske stormålvakten Thibaut Courtois som numera är förstemålvakt.

Champions League

När Navas skrev på för Real Madrid skrevs ett 6-årigt avtal dem emellan och han har gjort många fina prestationer i klubben. När Real Madrid tog hem den ärofyllda titeln som segrare i Champions League säsongen 2015/2016 så var Navas given som förstamålvakt. I och med denna seger blev Keylor Navas den första fotbollsspelaren från Centralamerika att ha spelat och vunnit denna ärofyllda titel.

Keylor Navas meriter för Real Madrid har varit många, i Champions League slog han bland annat rekordet i att hålla nollan. Navas höll nollan i sina första åtta matcher som han spelade i Champions League. Navas ligger i toppen över alla tiders målvakter som hållit nollan i världens mest prestigefyllda turnering. På denna lista är han endast slagen av den tyska forne landslagsmålvakten Jens Lehmann.

150 framträdanden för Real Madrid

Under säsongen 2017/2018 gjorde Navas sin hundrade match för klubben och trots att han inte längre är förstamålvakt spelar han med jämna mellanrum. Han är nu uppe i över 150 matcher och vi är säkra på att vi kommer att få se många fler inom den närmaste framtiden. Detta både i spanska ligan och inhemska samt internationella cuper som Champions League.

Landslaget

Keylor Navas inledde sin landslagskarriär år 2008 och har varit given i laget sedan dess. Costa Rica har inte haft stora framgångar men den största på senare tid var när vi fick se dem spela kvartsfinal i fotbolls VM 2014. En framgång som grundade sig mycket på Navas prestationer. Väl i kvartsfinalen förlorade de mot Nederländerna med minsta möjliga marginal, nämligen efter förlängning och straffar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *