Petr Cech är en tjeckisk fotbollsspelare som idag spelar för Premier League-laget Arsenal. Han är född i maj 1982 och har under sina år som professionell fotbollsmålvakt hunnit med att spela i flertalet storklubbar. I Chelsea var Cech under många år en av lagets stora profiler och han har dessutom spelat för det tjeckiska landslaget i många år.

Det var i en match för Chelsea 2006 som Petr Cech i en tuff duell träffades i huvudet av en motspelares knä. Målvaktens skallfraktur var ett faktum och han tvingades vara borta från fotbollen under några månaders tid. Efter den svåra skallskadan började Petr Cech att bära en hjälm under matcherna, vilken idag är starkt förknippat med målvakten.

Petr Cechs framgångar i Chelsea

Året var 2004 då Petr Cech kom till Premier League-laget Chelsea efter att ha spelat två år i franska storklubben Rennes. Totalt hann målvakten med 333 ligamatcher i det blåa Chelseastället där han bland annat var med och kammade hem Champions League-guldet 2012. I den avgörande matchen som spelades på Camp Nou i Barcelona räddade Cech inte mindre än tre straffar.

Petr Cech vann under sina år i Chelsea även det åtråvärda priset Premier League Golden Glove tre gånger. Årets bästa spelare i Chelsea blev han utnämnd till 2011 och det var under Cechs tid i Chelsea han utsågs av UEFA som Europas bästa målvakt. Vi kan ganska tveklöst hävda att Petr Cech är en av Chelseas mest betydelsefulla målvakter genom tiderna.

Den klassiska hjälmen

Det var under en ligamatch mot Reading under hösten 2006 som Petr Cech skadade sig illa i huvudet. Olyckan skedde när Cech gick ut i duell mot Stephen Hunt bara några minuter in i matchen. Hunts knä träffade honom hårt i huvudet och skadan var ett faktum. Det var så illa att han blev tvingad till akut operation för att få bukt på skallfrakturen.

Petr Cechs skada var riktigt allvarlig och han kunde inte återkomma till fotbollen förrän några månader senare. Under tiden Cech var borta skulle även den andra målvakten i Chelsea, Carlo Cudicini, skadas i en tuff duell. Cech var därför tillbaka i målet tidigare än många kunnat ana, men då med en skyddande hjälm som en del av hans utrustning.

Övergången till Arsenal

Efter att ha spelat i 11 år med Chelsea och vunnit bland annat fyra ligatitlar var det dags för Petr Cech att gå vidare. Snacket började gå efter att Chelsea tagit hem målvakten Thibaut Courtois från Atlético Madrid, det hade nämligen fått till följd att Cech blivit bänkad. Den 29 juni 2015 presenterade Arsenal sin senaste värvning i den då 33-åriga tjecken.

Avtalet skrevs på fyra år och tidigare i år gick Cech ut med att han kommer att lägga fotbollsskorna på hyllan efter den här säsongen. Han har den senaste tiden varit andremålvakt i Arsenal, som numer har tyska Bernd Leno som sitt första val i målet. Det är kanske helt rätt tajming med andra ord. Cech har en fin karriär att blicka tillbaka på.

Landslagsspel

Petr Cech är en välmeriterad landslagsspelare där han bland annat stått i målet för det tjeckiska landslaget i inte mindre än 124 matcher. Det innebär att målvakten deltagit i många mästerskap med en semifinal som bästa resultatet i EM 2004. Cech började dock tidigt att vakta målet för sin hemnation genom att bli uttagen ända från U-15 upp till U-21 innan landslagsspelet tog vid 2004.

Cechs spelstil

Det var i Frankrike som Petr Cechs målvaktskvaliteter finslipades på allvar med hjälp av målvaktstränaren Christophe Lollichon som även tränat svenska Andreas Isaksson. Långe Cech lärde sig att spela som “den elfte spelaren”, vilket till mycket blivit ett signum för hans spelstil. Målvakten har i hela sin karriär visat en imponerande förmåga att hitta rätt position i närheten av målet, samt i straffområdet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *