Thibaut Courtois fick sitt stora genombrott i Atlético Madrid för några år sedan och är sedan förra sommaren tillbaka i den spanska huvudstaden – fast nu i de vitklädda rivalerna Real Madrids tröja. Till Real Madrid kom han från London-klubben Chelsea Football Club vilka han tillhörde mellan åren 2011–2018. Åren 2011–2014 spenderade målvakten på lån i just tidigare nämnda Atlético Madrid.

Den nästan två meter långe målvakten – han mäter 1,99 meter – föddes i belgiska Bree och fick sin fotbollsfostran i storklubben KRC Genk innan han 17 år gammal lämnade dem för London och Chelsea. I samband med flytten till England tog han också över som förstemålvakt i det belgiska landslaget, vilket han är än idag. Hittills har det blivit 72 landskamper.

Landslagskarriären

Sedan 2011 har Thibaut Courtois som sagt spelat i det belgiska landslaget, och det har hittills blivit 72 landskamper. Tre mästerskap har det blivit med VM 2014, EM 2016 och VM 2018. Bäst gick det i VM 2018, då Belgien hamnade på en tredjeplats och därmed tog landets första VM-medalj någonsin. Courtois stod i mål i samtliga av Belgiens matcher.

När han blev uttagen till landslaget för första gången, blott 19 år gammal, var det inte utan konkurrens. Faktum är att under ett par år var konkurrensen mellan Thibaut Courtois och Liverpool-målvakten Simon Mignolet relativt hård, innan Courtois till slut tog över platsen i startelvan på permanent basis. Debuten i landslaget skedde 2011, i en 2–0-seger mot Österrike.

Thibaut Courtois utanför planen

Thibaut Courtois är förmodligen mer välutbildad än de flesta professionella fotbollsspelare. Han har en kandidatexamen i statsvetenskap från Katholieke Universiteit Leuven (Katolska universitetet i Leuven). Courtois talar holländska, franska, engelska och spanska. Med sin före detta flickvän har Thibaut Courtois två barn, en dotter född 2015 och en son född 2017, de avslutade sitt förhållande alldeles precis innan deras son föddes.

Familjen Courtois är en väldigt atletisk familj, men det är inom volleyboll övriga familjemedlemmar är och har varit verksamma. Båda hans föräldrar var volleybollspelare och den två år äldre systern, Valérie Courtois, spelar i den franska klubben Stade Français Paris Saint Cloud och i det belgiska landslaget i volleyboll. 2013 valdes Valérie till Bästa Libero i de Europeiska Mästerskapen.

Tiden i Atlético Madrid

Eftersom speltiden för den unge herr Courtois skulle bli mycket begränsad bakom Chelseas trogne förstemålvakt Petr Cech lånades han ut till Atlético Madrid direkt när han anslöt till Chelsea 2011. Där blev han direkt given förstemålvakt och under de tre säsonger han lånades ut till Madrid-laget missade han endast tre stycken ligamatcher. Han gjorde ett gott intryck på alla.

Han ansågs vara en av de absolut hetaste unga målvakterna i hela Europa och det sågs som givet att den dag Petr Cech skulle lägga handskarna på hyllan eller lämna Chelsea så skulle Chelseas förstemålvakt heta Thibaut Courtois. I Atlético Madrid vann Courtois bland annat Copa del Rey, La Liga och Europa League – väldigt imponerande på bara tre säsonger.

Tillbaka till Chelsea

Efter den minst sagt lyckade sejouren i den spanska huvudstaden var det så dags att återvända till London för att ta över startplatsen i Chelsea. Titlarna Courtois vann i England talar för sig själva – två Premier League-segrar, en FA Cup-titel och en seger i Ligacupen. Säsongen 2016–2017 utsågs han dessutom till årets målvakt i Premier League, ett mycket gott betyg.

Flytten till Real Madrid

Inför säsongen 2018–2019 lämnade så Thibaut Courtois Chelsea efter månader av spekulationer. Den här gången var det Real Madrid som skulle bli hans nya klubbadress. Konkurrensen med flerfaldige Champions League-vinnaren Keylor Navas är hård, men i slutändan blev det ändå Thibaut Courtois som blev förstemålvakt. För Courtois hade tiden i Madrid dock kunnat börja bättre – Los Blancos har inte levt upp till förväntningarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *