Jan Oblak är en professionell fotbollsmålvakt ifrån Slovenien. För närvarande spelar Oblak för den spanska klubben Atletico Madrid och för Sloveniens landslag. Han föddes i Skofja Loka och var enbart fem år gammal då han började spela fotboll för den lokala klubben Locan. Vid tio års ålder bytte han till klubben Olimpija som sedan lades ner. Sina ungdomsår tillbringade Oblak genom att spela för nystartade klubben Olimpija Ljubljana. Som 17-åring skrev Jan kontrakt för den portugisiska klubben Benfica. Därifrån blev han utlånad till flera olika lag. 2014 flyttade Oblak till Atletico Madrid för en avgift på 16 miljoner euro och blev La Ligas dyraste målvakt.

Under sin karriär har Oblak vunnit Ricardo Zamora priset tre gånger. Första gången var säsongen 2015/2016, följt av de två nästkommande säsongerna. 2017 och 2018 nominerades han till Ballon d’Or utmärkelsen. Med över 175 matcher för sin huvudklubb har Oblak tillsammans med sitt lag vunnit tre stora titlar. Dessa inkluderar 2018 UEFA Super Cup när de besegrade stadens rivaler Real Madrid. Jan Oblak är född till en slovensk pappa vid namn Matjaz Oblak och till en serbisk mamma ifrån Bosnien-Hercegovina vid namn Stojanka Oblak. Han har även en storasyster, Teja som är född 1990 och är en professionell basketbollspelare. Hon spelar för Sloveniens landslag.

Tidiga karriären

Som femåring började Jan Oblak att spela fotboll för sin hemmaklubb Locan. Vid tioårs åldern förflyttades Oblak till ungdomsakademin Olimpija där han stannade tills slutet av säsongen 2004/2005 då klubben fick läggas ner. Efter detta började han spela för en nystartad klubb Bezigrad, som efter ett par namnändringar blev döpt till Olimpija Ljubljana 2008. Det var här som Oblak gjorde sin professionella debut under säsongen 2009/2010, då han enbart var 16 år gammal. Han missade enbart tre Prva Liga matcher och klubben slutade som fyra i ligatabellen. Oblak ska till och med ha avvisat ett kontrakt ifrån italienska klubben Empoli för att fortsätta spela för Olimpija Ljubljana.

Benfica

Jan Oblak skrev ett kontrakt med den portugisiska klubben Benfica den 14 juni 2010. Benfica lånade sedan ut Oblak till toppklubben Beira-Mar i augusti 2010. Efter det blev han utlånad ännu en gång i januari 2011, ända fram till slutet av 2010/2011 säsongen. Säsongen 2011/2012 lånade Benfica ut Oblak till Uniao de Leiria, ett annat portugisiskt lag. Jan gjorde äntligen sin ligadebut den 15 januari 2012 i en match som slutade 2–2 mot Nacionale. Efter ett kontrakt missförstånd i juli 2013 skrev Oblak på en förlängning med Benfica fram till 2018. Säsongen 2013/2014 slutade med att Jan Oblak vann UEFA Europé Leagues pris “Årets bästa målvakt”.

Atletico Madrid

Atletico Madrid annonserade den 16 juli 2014 att de kommit till en överenskommelse med Benfica som lät Oblak byta lag. För denna slovenska spelare betalade Atletico 16 miljoner euro. Detta gör Oblak till den dyraste målvakten i La Liga-historien. På en sexårig överenskommelse som ersättare för målvakten Thibaut Courtois flyttade Oblak till Madrid. År 2015/16 vann Oblak en Ricardo Zamora trofé för bästa målvakt, med ett rekord på endast 18 insläppta mål. Jan lyckades att vinna samma pris igen de följande två säsongerna. Han nominerades 2017 och 2018 till Ballon d’Or för de prestationer han gjort för sin klubb.

Sloveniens landslag

Jan Oblak kallades till det slovenska U-21 laget i augusti 2009 för att ersätta den skadade Jan Koprivec. Han gjorde sin debut med laget den 9 september samma år mot Frankrike. Han var då endast 19 år gammal. Den 11 september 2012 dök Oblak upp för första gången på senior sidan av landslaget i en match mot Norge som de förlorade 2 – 1 VM-kvalet 2014. Jan Oblak blev landslagets förstemålvakt efter att Samir Handanovic gick i pension 2015. Fram tills den 24 mars 2019 har Jan Oblak spelat tjugo stycken matcher för Slovenien. Dock har de aldrig under hans tid lyckats kvalificera sig för ett stort mästerskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *