Gianluigi Buffon är en världskänd italiensk fotbollsspelare och målvakt som föddes 1978 i Carrara. Båda hans föräldrar idrottade aktivt, detsamma gäller hans systrar som spelat volleyboll för det italienska landslaget. Han är också släkt med den kända målvakten Lorenzo Buffon som ansågs vara den bästa målvakten i sin generation. Gianluigi hade alltså goda förutsättningar att bli framgångsrik, vilket han mycket riktigt också blev.

Vad många inte vet är att Buffon började som mittfältare för att sedan bli målvakt. Det visade vara ett bra val och att Buffon blev en av världens bästa målvakter framgår tydligt genom alla de rekord och utmärkelser som han mottagit. Buffon är dessutom den italienska spelare som spelat flest landskamper genom tiderna, 176 stycken totalt. Han har spelat fem VM och fyra EM.

Klubbkarriären

Buffon har haft en mycket lång och framgångsrik professionell karriär som började redan 1995, då han debuterade. Han spelade till en början för sin moderklubb Parma AC, där han troget stannade fram till år 2001 då han blev köpt av det italienska topplaget Juventus. Prissumman, som låg på 450 miljoner kronor, gjorde Buffon till den dyraste målvakten någonsin.

Buffon stannade i Juventus i 17 säsonger och var med under den period då laget vann sju raka Serie A-titlar. Han var även lagets kapten under flera säsonger. Under sin tid i Serie A har han fått motta priset som seriens bästa målvakt 12 gånger. Dessutom har han fått pris som världens bästa målvakt fem gånger. I dagsläget spelar han i franska Paris Saint-Germain.

Mörka stunder och kontroverser

Buffons liv och karriär har dock inte alltid varit spikrak. Under det tidiga 2000-talet drabbades han av en depression och mådde mycket dåligt då hans klubb Juventus gjorde dåligt ifrån sig. Dock lyckades han överkomma problemet genom att få professionell hjälp. Han har även hamnat i offentligt trubbel genom olika handlingar och har flera gånger tvingats be om ursäkt eller motta disciplinära straff.

Flera gånger ska målvakten burit tröjor med budskap kopplade till nazistiska eller fascistiska åsikter. År 2006 anklagades han för att olagligen ha spelat på Serie A-matcher, men friades efter utredningen. En av de största skandalerna uppstod när Buffon åtalades för att ha förfalskat studieresultat för att kunna ansöka till juristlinjen på Parmas universitet. Han riskerade fängelsestraff, men fick istället betala 6,350,000 lire i böter.

Framgångarna har inte stigit honom åt huvudet

Trots de enorma framgångarna i både klubbar och landslag står Buffon fortfarande med båda fötterna på jorden. Enligt egen utsago är han inte särskilt förtjust i galor, fester eller röda mattan-event. Det händer så klart att han går på sociala tillställningar, men det är inget han direkt strävar efter. Istället njuter han av ett lugnt liv när han är ledig.

Han berättar om hemmalivet som kan innefatta vardagliga saker som att promenera, läsa böcker, se på film eller att handla och laga mat. Dessutom har målvaktsprofilen ett mycket stort konstintresse och besöker ofta utställningar och museer. Buffon menar att konsten har hjälpt honom genom svåra perioder i livet samt lärt honom att uppskatta och finna lyckan i de enkla sakerna.

Karriär utanför fotbollen

Även på sidan av fotbollen har Buffon presterat starkt. Han har investerat i flera företag och sitter i flera styrelser. Han är också delägare i fotbollsklubben i sin hemstad samtidigt som han sysslar med välgörenhet. Under en lång tid brukade han auktionera ut sin kaptensbindel efter varje match och skänka inkomsterna till välgörande ändamål. År 2008 gav Buffon ut sin självbiografi “Numero 1”.

En av fotbollens giganter

Utan att överdriva är det alltså lätt att konstatera att Gianluigi Buffon är en av den moderna fotbollens bästa och mest framgångsrika spelare. Det är relativt ovanligt att målvakter når riktig stjärnstatus, ofta är det målgörarna som får mest uppmärksamhet och uppskattning. Buffon har under sin karriär bidragit till att ändra på detta och numera lyser målvakterna lika starkt som utespelarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *