David De Gea, som är född så sent som år 1990, är en fotbollsmålvakt som i skrivande stund spelar för den engelska storklubben Manchester United. De Gea började sin karriär i den spanska klubben Atlético Madrid, vilket föll sig naturligt då Madrid är hans födelseort. De Gea har Atlético Madrids ungdomsakademi att tacka för en del av hans framgångar då han utvecklades i rask takt där. David De Gea spelade i sina ungdomsår för Atlético Madrid, som är en spansk storklubb med säte i Spanien huvudstad Madrid. Han spelade i klubbens ungdomslag till en början, men även i deras B-lag.

Debuten i Atlético Madrids A-lag kom redan år 2009 och den kom i den största turneringen som finns i världen för klubblag, nämligen Champions League. Redan i den 26:e minuten i en match mot Porto fick De Gea kliva in i målet efter att dåvarande förstamålvakten Roberto tvingats avbryta på grund av en skada. Det dröjde inte länge innan vi även fick se honom spela i La Liga, endast tre dagar efter debuten i Champions League så stod han åter igen i Atléticos målbur inför ligamötet med Zaragoza. Med De Gea som förstamålvakt lyckades Atlético Madrid senare vinna både Supercupen och Europa League.

Övergången till Manchester United

David De Geas fina insatser i den spanska klubben gjorde att många övriga stora klubbar runtom i världen fick syn på målvakten. Premier League-laget Manchester United hade scoutat De Gea under en längre tid och när de var i behov av en efterträdare efter Edwin Van Der Sar så var de beredda att slå till på spanjoren. Det ryktades om andra målvakter till Manchester United innan det blev klart att De Gea skulle ta sig an det ärofyllda uppdraget. Tysken Manuel Neuer var bland annat ett namn som kopplades ihop med storklubben i ryktesvägarna under denna period.

Dyraste övergången

Efter att David De Gea hjälpt det spanska landslaget att vinna U-21 EM åkte han över till England och Manchester för att signera kontraktet med klubben. Den 29 juni 2011 gjorde Manchester United det officiellt att spanjoren var klar för spel i laget. Dock hade dåvarande tränaren Sir Alex Ferguson efter en uppvisningsmatch mot Juventus redan den 24 maj berättat för pressen att de kommit överens med den spanska målvakten, så nyheten blev inte någon chocknyhet. Övergången från Atlético Madrid till Manchester United kom att bli den dyraste någonsin för en målvakt till ett lag i Premier League.

Succén i United

David De Geas första match som Manchesterspelare var under lagets försäsongsturné i USA, de vann då med 3–1 mot Chicago. Första riktiga tävlingsmatchen var mot rivalerna Manchester City som United lyckades vinna med 3–2, dock så fick De Gea en hel del kritik för sina insatser. Kritiken kom att fortsätta under kommande matcherna och många började ifrågasätta om spanjoren var rätt man för jobbet. Efter en svag insats mot Blackburn petades De Gea från förstaplatsen av Anders Lindegaard. Efter ett par matcher skadade sig dock Lindegaard och De Gea var tillbaka i målet, och det med glädjebesked. Efter storspel under vårsäsongen slutade han etta i ligans räddningsstatistik.

En av världens bästa

Den spanska målvakten har idag spelat en bra bit över 300 matcher för Manchester United och lyckats vinna fina titlar såsom Premier League, FA Cupen, Ligacupen och Europa League. Utöver det har han även vunnit Community Shield med klubblaget hela 3 gånger. David De Gea har med sina otroligt fina insatser i Manchester United räddat många poäng till laget, han har helt enkelt varit ovärderlig för klubben. Real Madrid har visat intresse för De Gea, men än idag spelar kanske världens bästa målvakt kvar i Manchester United. De Gea gjorde sin landslagsdebut år 2014 och är idag förstavalet som målvakt i Spanien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *