Manuel Neuer är en tysk fotbollsmålvakt som spelar för klubblaget Bayern München och det tyska landslaget. Han utmärker sig främst tack vare sin unika stil där han alltid rusar fram mot sina motståndare och stjäl bollen. Han han dessutom väldigt snabba reflexer, en otrolig styrka och förmågan att kasta bollen långt. Inte nog med det, han är dessutom enormt duktig med bollen på fötterna. Han har under sin karriär blivit framröstad till världens bästa målvakt inte mindre än 4 gånger mellan åren 2013 och 2016. Dessutom blev han världsmästare med det tyska landslaget 2014 och vann priset för turneringens bästa målvakt.

Neuer föddes 1986 i staden Gelsenkirchen som ligger i västra Tyskland. Han började sin karriär i storklubben Schalke 04 år 1991. Fram till 2005 spelade han i ungdomslagen men fick sedan ett proffskontrakt. Dock spelade han inga matcher i A-laget under sin första säsong som proffs. Hans Bundesliga-debut kom under säsongen 06–07 när han bytte av en skadad Frank Rost. Han tog sedan över startplatsen och petade Ross inför stormatchen mot Bayern München. Neuer gjorde en riktigt bra match och var en stor anledning till att de lyckades säkra ett 2–2 resultat och därmed en viktig poäng.

Proffskarriären tar fart

Neuer spelade 27 matcher under säsongen 06–07. Trots sin unga ålder började tyska medier redan prata om honom som en ersättare till den dåvarande landslagsmålvakten Jens Lehmann. Säsongen 2008 började med matcher i Champions League och tyska cupen. Under åttondelsfinalen mot Porto stod Neuer för en strålande insats och var i princip den enda anledningen till att Schalke lyckades ta matchen till straffar. Under straffläggningen räddade han två skott och Schalke lyckades avancera till kvartsfinal. Denna insats gjorde att han nominerades till flera priser både i Tyskland och internationellt. Han var dessutom en av få spelare som spelade samtliga matcher i Bundesliga.

Bayern München visar intresse

Under säsongen 08–09 hamnade Schalke på en femteplats vilket innebar att de missade spel i Europa. Dock stod Neuer för en del fantastiska insatser under säsongen, vilket gjorde att storklubben Bayern München fick upp ögonen för honom. Schalke vägrade dock att sälja sin stjärnmålvakt. Under säsongen 2010–2011 tog Neuer ännu ett kliv upp i karriären när han blev lagets kapten. Dessutom ledde han laget till den första Champions League semifinalen i klubbens historia. De lyckades även vinna tyska cupen efter att ha besegrat MSV Duisburg med hela 5–0. I april 2011 meddelade han att han inte skulle förlänga sitt kontrakt med klubben, till fansens stora besvikelse.

Värvas av Bayern München

I juni 2011 säkrade Neuer en flytt till Bayern München och signerade ett fem-årskontrakt. Många Bayern-fans var mycket missnöjda med att klubben värvat en spelare från rivalklubben Schalke och var inte särskilt välkomnande mot Neuer. Efter en diskussion mellan ledningen i Bayern och representanter från supporterklubben beslutades det att Neuer skulle behandlas med respekt och ses som vilken annan spelare som helst. Neuer svarade med att slå rekordet för hur länge en målvakt hållit nollan i klubben. Han lyckades gå mer än 1 000 minuter utan att släppa in en boll. Detta var ett rekord som tidigare hölls av stormålvakten och tysken Oliver Kahn.

Landslagskarriär

Redan innan Neuer blev uppkallad till A-laget vann han U21-VM i Sverige år 2009, efter att Tyskland besegrat England med klara 4–0 i finalen. Hans första match i A-laget kom i juni samma år. Under VM 2010 var Neuer förstemålvakt under hela mästerskapet. Under gruppspelet släppte han endast in ett mål som kom i matchen mot Serbien. Under 2014 spelade han samtliga matcher när tyskarna tog hem VM-guldet i Brasilien. Den mest minnesvärda matchen var semifinalen mot just Brasilien när Tyskland vann med förkrossande 7–1. Tyskland tog sedan hem hela turneringen efter att ha besegrat Argentina efter förlängning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *